Kategorije
 
 
 
 
 

Kakšna je razlika med bakterijami in encimi?

Stranke nas pogosto sprašujejo, kakšna je razlika med bakterijami in encimi. Kaj so te bakterije in encimi ter kateri so boljši?

Mnogi ljudje pogosto zamenjajo bakterije in encime ter te izraze svobodno kombinirajo, ker menijo, da sta enaka. Stranke pogosto niti ne vedo, ali uporabljajo bakterije, encime ali celo kemijo.

Medtem ko so encimi specifični za različne aplikacije, so bakterijski pripravki veliko bolj vsestranski in predvsem stroškovno učinkovitejši od encimskih pripravkov. Pojasnimo zakaj.

Encimi so:

  • biokemični katalizatorji –posredujejo in pogojujejo različne biokemične reakcije.
  • beljakovine - veliko jih neposredno proizvajajo bakterije.
  • so neživi - zato se ne morejo razmnoževati.
  • specifični –vsak encim lahko presnavlja le ozko skupino, vendar dokonča en proces.
  • niso potrebni v reakcijah, ki katalizirajo - zato se morajo nekje stopiti

Encimski izdelki običajno vsebujejo mešanico več encimov, ki katalizirajo več zaporednih biokemičnih reakcij. Encimi se razredčijo in hitro odplavajo iz substrata, ne glede na to, ali je reakcija že potekala. Poleg tega so kot beljakovine zelo občutljivi na kemikalije, toploto in podobno.

Bakterije so:

  • žive – in tako se razmnožujejo in hitro pomnožijo svoje število z eksponentno rastjo, dokler ne zaužijejo vsega vira hrane –dokler ne razgradijo vseh organskih odpadkov. Z drugimi besedami, razgradnja organske snovi se skozi čas nenehno pospešuje.
  • „encimske tovarne” - proizvajajo natančno količino in sestavo encimov, potrebnih za izpolnitev naloge - razgradnja vseh organskih snovi v doši.
  • so sposobni tvoriti „biofilm” –pomaga jim odstraniti substrate oziroma ekosisteme, katerih enimi so bili že zdavnaj uničeni ali izprani, in tako čakajo na daljše obdobje in sproščanje »hrane«.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Polna (Desktop) različica